//caribemag.com/page/fp_subscribe

Fill in your email

Thank you for subscribing!

_MG_5665-Edit-2_MG_5677_MG_5684

1 > 2 > 3 > 4 > 5 > 6

VIDEO: gebakken banaan Lees verder »
VIDEO:Paradijs Sessie Lees verder »
For a fashionable lifestyle Lees verder »
VIDEO: Beleef Bonaire! Lees verder »
VIDEO: Pietermaai Smal Lees verder »
VIDEO: broodje kousenband Lees verder »
Foto's: Brian Smeulders
 
 
 
 
I AM CURACAO - PERNELL SATURNINO
 
 
 
DE PERCUSSIE KONING
 
Sinds hij zich het kan herinneren was hij al gek van muziek. Als zevenjarige jongetje sloeg hij op elke pan en iedere pot die hij in de keukenkast van zijn oma kon vinden. Het gevoel voor ritme en muziek zat er heel vroeg in. Niet veel later volgde zijn deelname aan de populaire Aguinaldo’s, bandjes die in de decembermaand veel kerstliedjes spelen op Curaçao. “Een oom die veel zong en ook in het bandje zat, nam me toevallig een keertje mee. En ik ben blijven hangen. Na jaren in dat kerstbandje hebben te gespeeld voegde ik me op mijn 15e bij een steelband. Dat was toen nog een heel normaal gebeuren. Nu zie je dit soort bands helaas nog amper.”
 
Pernell Saturnino (49) is een legendarische percussie speler. Hij heeft een groot talent en hij is over de wereld bekend. Als geen ander weet hij hoe zijn toeschouwers vol ontroering mee kan krijgen tijdens zijn muzikale spel. Groot en statisch dat hij is maakt Pernell een onuitwisbare indruk als hij een zaal binnentreedt. Zijn stem is vol en warm tegelijk en hij spreekt op een zachte toon als hij zijn levensverhaal deelt. Het blijkt een uiterst vriendelijke en bescheiden man. En een tweevoudig winnaar van de hoogste muzikale onderscheiding die je in de muziekwereld maar kunt krijgen, een Grammy Award. Via facebook merkte hij op een vroege morgen dat hij voor een tweede keer genomineerd was voor de belangrijke prijs. “Een Grammy Award winnen blijft altijd een enorme eer. Je krijgt nog meer respect en je naamsbekendheid groeit enorm. Mensen raken geïnteresseerd in je en willen meer van je werken horen en zien. Dat is altijd goed natuurlijk.”
 
 
MUZIKAAL TALENT
 
Na zijn middelbare school was de keuze tussen een technische opleiding of een muziek opleiding voor Pernell snel gemaakt.“Ik koos uiteraard voor een muzikale scholing, dat was een grote passie en een diepe wens. Ik woonde bij mijn grootmoeder en had het makkelijk bij haar thuis. Ze was al wat ouder en rustte veel. Ik nam al vroeg op geheel eigen houtje mijn beslissingen. Mijn broers en zussen die wel bij mijn vader woonden hadden het een stuk zwaarder. Hij was erg streng.

Ik was altijd bezig met muziek en verdiepte mezelf in allerlei muziekstijlen. Ik begon al snel de wereld rond te reizen met de bands die op met name folklorische festivals speelde. Ik had een grote interesse en passie voor de verschillende deze muziekstijlen. Toen ik de kans kreeg om dat als 18-jarige zelfstandig te ontdekken en mijn eigen stijl verder te ontwikkelen heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Ik reisde naar Puerto Rico, Peru en landen in Afrika. Ik genoot daar enorm van. Jaren later toen ik in de jazz scene kwam te spelen in de Verenigde Staten had mijn vroege interesse in de folklorische muziekstijlen alleen maar zijn voordelen. Het bleek een juiste investering. Ik was inmiddels bekend met een wijde mix van de verschillende muziekritmes die er ter wereld zijn. Dit onderscheidde mij toen der tijd van veel andere percussionisten. Vervolgens werd ik door alle grote namen in de jazz wereld gebeld om aan hun albums mee te werken en mee op tournee te gaan. Het ging als het ware allemaal vanzelf.” Pernell is in staat om elk ritme te spelen en ook om de diverse ritmes te combineren.
 
Op de ‘chapi’ speelt hij zijn alom bekende solo acts. “Muziek heeft mij altijd alles geboden op die momenten dat ik dat echt nodig had. Mijn oma was net overleden en ik had er enorm verdriet van. Maar die avond moest ik ook een optreden geven. De muziek werkte troostend. Ik vergeet dan alles, ik raak in een soort trance. Het is alsof je de liefde bedrijft met dat moment en met je instrument en je de pijn even vergeet.” Toch was het niet altijd even gemakkelijk voor Pernell om de liefde in persoon te vinden en vooral ook te behouden. “Door de vele optredens met mijn bands was ik meestal negen maanden per jaar op tournee en dus niet thuis. Op gegeven moment voelde het alsof ik moest kiezen tussen die ene liefde en de liefde voor mijn muziek. Dat was enorm moeilijk. Maar uiteindelijk moet je van het leven proberen te genieten. Als je een begripvolle partner hebt is een stuk makkelijker, maar het is belangrijk dat je doet wat leuk vindt.” Tegenwoordig is Pernell gelukkig in de liefde en zijn huidige vrouw, Tatiana, regelt ook zijn management.
 
 
MUZIEKSCHOOL OP CURAÇAO

“Na al dat reizen en het snelle leven besloot ik een paar geleden terug te keren naar mijn geboorteplek. Ik heb hier een heerlijke jeugd gehad en ik ben gek op het oude Curaçao uit de jaren ’70 en ‘80. Ik groeide hier toen op en alles was toen anders. In mijn ogen leek alles veel beter. Er heerste een meer experimentele sfeer op het eiland en ook elders in wereld. Er werd meer gecreëerd op het culturele vlak. De dingen leken meer in ontwikkeling. Er waren elke dag de meest geweldige feesten te ontdekken, er waren veel bands die altijd wel ergens een fantastisch optreden verzorgden. Er was weinig criminaliteit. Tegenwoordig is dat helaas anders, er is meer criminaliteit. Er is nog steeds een relaxte sfeer hier maar het is niet te vergelijken met die periode uit mijn jonge jaren. Daarom vind ik het zo belangrijk om op mijn eigen manier iets terug te doen voor het eiland.
 
Ik wil het muzikale niveau hier omhoog tillen. De beste manier omdat te doen is via de kinderen. We zijn een erg talentvol volk, het talent is hier op hoek van de straat te vinden als je goed kijkt.” Achter zijn huis heeft Saturnino zijn muziekschool, Percussion Creed School of Percussion, neergezet. Hij heeft nu tientallen leerlingen waarvan hij ook een aantal begeleidt naar het conservatorium. Het starten van zijn eigen persussie-school was in zijn ogen de enige optie om iedereen die belangstelling heeft om een slaginstrument te bespelen de kans te geven om dat op niveau te leren. “Ik heb in het buitenland regelmatig lessen gegeven en toen zag ik dat leerlingen die al jong muziekles krijgen toch zeker een bepaald niveau bereiken. Hoe eerder je met lessen begint des te beter.”
 
Pernell kan zo weer richting New York en zichzelf omgeven met alle andere grote namen en het luxe rijke leven daar, maar hij heeft een andere missie. “Ik kies er nu voor om hier te zijn. Ik wil graag iets teruggeven en terugdoen voor mijn mensen hier. Bovendien is er niets boven een frisse duik in het zeewater van de Caribische zee. Zwemmen is mijn ding. Waar ik ter wereld ook ben, ik moet altijd even een duik in de zee nemen. Ik heb alle zeeën uitgeprobeerd, de Pacific de Atlantische oceaan, de mediterrane zee noem het maar op en ik heb er gezwommen. En ik kan met een gerust hart zeggen dat de Caribische zee de beste en schoonste zee is die er bestaat. Ik houd ervan.”
 
 
 
TIP

"Bezoek vooral de verborgen stranden van het eiland Curacao. Playa Jeremy en Playa Kenepa zijn absolute aanraders."
 
 
Zie de video op: http://vimeo.com/67866380
 
 
Voor de interviews van de andere I Am Curaçaoënaars zie:
 

Share |
SEARCHDI GADRI
Eten aan de Suriname rivier bij eethuis Di Gadri
Lees meer »

MUNTJE
Een smaakvolle portie bruine bonen met rijst...
Lees meer »

SLAVERNIJ & KUNST
Meer van de Antilliaanse cultuur leren? Breng...
Lees meer »

MORNE ROUGE BAY
Een rustig kindvriendelijk strand en toch...
Lees meer »