//caribemag.com/page/fp_subscribe

Fill in your email

Thank you for subscribing!

_MG_5833_MG_5836_MG_5838_MG_5868-Edit

1 > 2 > 3 > 4 > 5 > 6

VIDEO:Paradijs Sessie Lees verder »
For a fashionable lifestyle Lees verder »
VIDEO: Beleef Bonaire! Lees verder »
VIDEO: Pietermaai Smal Lees verder »
VIDEO: broodje kousenband Lees verder »
VIDEO: gebakken banaan Lees verder »
Foto's: Brian Smeulders
  
 
 
I AM CURACAO - EVERON JACKSON HOOI
 
 
“CURAÇAO IS THUIS”
 
De opgewekte en gepassioneerde acteur Everon Jackson Hooi (30), is vooral bekend van Nederlandse televisieseries als Goede Tijden Slechte Tijden, De Erfenis en de speelfilm Doodeind. Ook staat hij regelmatig op de toneelplanken. In toneelstukken als Huid, HUP en Heartbreak Hotel schitterde hij in vele zalen. Everon is geboren op Curaçao, toen hij acht jaar oud was verhuisde hij met zijn moeder naar Dordrecht. Nu woont hij sinds vier jaar in Rotterdam. Naast het acteren, ontwikkelt hij vanuit zijn eigen productiebedrijf nieuwe tv-formats. Gelukkig heeft Everon de opleiding multimedia vormgever audiovisuele branche aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam gevolgd. Daar heeft hij nu veel profijt van. Hij heeft zelfs al een eigen televisieserie, Westwijk, ontwikkeld. “Ik wilde altijd graag iets maken en dat compleet volgens mijn eigen visie neerzetten. Maar ik vond het ook erg leuk om te acteren. Uit angst om afgewezen te worden op de toneelschool ben ik toen iets anders gaan studeren waar ik achteraf bekeken heel veel aan heb.”
 
 
CARRIÈRE
  
“Mijn passie voor acteren ontdekte ik op Curaçao. Ik was een jaar of zes en er kwam een regisseur uit Peru langs op het eiland om een voorstelling te maken met Curaçaose kinderen. De casting hiervoor vond plaatst op een aantal basisscholen en ik werd uitgekozen voor het stuk. Al die volle zalen en de spanning die er aan vooraf ging vond ik geweldig. Vrijwel direct wist ik dat ik dit wilde blijven toen. Maar pas op mijn zestiende toen ik mijn allereerste sprekende rol kreeg en er ook voor betaald werd had ik zoiets van ooooooh, ik krijg ook nog eens geld voor iets dat ik heel leuk vind om te doen. Ik besloot alle audities af te lopen waar ik voor gebeld werd.”
 
Het leven als acteur klinkt voor veel mensen als een interessante glamour baan, maar Hooi ervaart het absoluut niet zo. “Het is best een onzeker bestaan en je moet jezelf continu erg kwetsbaar opstellen. Het is voornamelijk wachten op werk en hopen dat je die ene rol krijgt. Auditie doen kan soms best vreselijk zijn en er zit amper een spatje glamour bij. Maar als je werk hebt is het de aller leukste baan op aarde.” Hooi vertelt dat hij als kind al een grote passie had voor het vertellen van verhalen. “Als klein jongetje klom ik altijd op een heuvel, die voor mijn ouderlijk huis stond en speelde ik dat er voor mij een heel volk stond dat ik groots en vol trots toesprak, dit is voor mij een bijzondere herinnering aan Curaçao.”
 
En ook de roem die erbij komt kijken is niet altijd eenvoudig. “Het is soms best gek om als bekende Nederlander overal herkend te worden. Zo word ik bijvoorbeeld ook op Curaçao aangesproken. Er liepen laatst wat Nederlanders langs en net op het moment dat ik een stuk brood in mijn mond stopte, hoorde ik een stem mijn kant op roepen: eeeeeeeeeh, eeeeeeh wil je op de foto? Op dat moment dacht ik, oooh... uh, ja is goed. Je hebt veel van dit soort eigenaardige momenten er tussen zitten,” zegt Hooi lachend. “Maar, natuurlijk zitten er ook veel leuke kanten aan het leven als acteur. Je komt op de leukste feestjes en wordt in de mooiste gratis kleding gehesen.”
 

 HOOI EN CURAÇAO
 
“Ik draag Curaçao een heel warm hart toe. Ik leef in Nederland daar staat mijn huis. Maar als ik op Curaçao aankom, ben ik thuis. Het is bijna niet met woorden te beschrijven. Het eiland is magisch. Het komt ook een beetje door de zee, ik word daar zo relaxed van en vanuit die rust kan ik weer presteren en helder nadenken. Curaçao heeft geen directe invloed op de manier hoe ik tegen het leven aankijk. Maar, ik erger me wel eens aan het gedrag van sommige Antilianen en denk op die momenten, zo moet het dus niet!  Wij hebben een machocultuur op Curaçao maar ondertussen bereik je daar weinig mee. Ik kies er daarom bewust voor om geen grote bek te hebben maar een stille weg in te slaan. Gelukkig is er ook wel een grote groep Antilianen die het behoorlijk goed doet. Helaas horen wij daar veels te weinig van,” zegt Hooi een beetje gepikeerd. “Als ik naar Curaçao ga, laat ik alles in Nederland achter me.
 
Ik heb eigenlijk niets nodig op Curaçao om gelukkig te zijn. Je hebt strand, zee, zon en ik heb hier mijn familie. Wanneer ik vanuit het vliegtuig het eiland zie liggen krijg ik kippenvel en een ontzettend warm gevoel van binnen, dan weet ik gewoon dat ik thuis ben. De hitte die plakt op mijn huid, de exotische geuren en het heerlijke eten, dat is Curaçao.” In Nederland eet Hooi elke zondag bij zijn moeder. “Het is dan net alsof ik op Curaçao ben. Heerlijk, altijd die gebakken bananen bij mijn eten, ja het zijn toch de kleine dingen die je nooit loslaten,” zucht Hooi met een dromerige blik in zijn ogen. Volgens Hooi is de ultieme Curaçaose beleving zeker niet alleen strand, zon en zee. “De cultuur hier is prachtig en er is van alles te doen. Je kunt met dolfijnen gaan zwemmen, je kan fantastisch eten, naar de rauwe kant van het eiland, Banda Abou gaan of naar het Christoffelpark waar je veel unieke flora en fauna ziet. Maar je kunt hier ook prima chillen en al je zorgen opzij zetten.”
 
 
 
TOEKOMST
 
Hooi heeft in zijn werkcarrière heel wat geflirt met het acteren in soaps, tv-series, theater, commercials en films. “Met produceren begin ik pas en dat is zwaar omdat ik net kom kijken. Ik moet die wereld nog helemaal gaan ontdekken. Wat betreft de toekomst laat ik alles wat er op mij afkomt gewoon helemaal over mij heen komen. Maar intussen zal ik me ook vooral op mijn productiebedrijf concentreren.” Hooi vertelt dat hij genoeg leuke formats en ideeën heeft uitgewerkt die hij in de toekomst hoopt te gaan ontwikkelen. “Een van mijn grootste dromen is om een speelfilm te produceren over de gebeurtenissen van 30 mei 1969 op Curaçao. Tijdens de perikelen rondom de Shell raffinaderij ontstond er een rassenstrijd. Het was behoorlijk heftig, heel Curaçao stond in brand. Het moment dat ik  deze gebeurtenis op mijn manier mag gaan verfilmen, gaat er een grote droom in vervulling.” In afwachting op zijn toekomst dromen en plannen, is Hooi voorlopig nog te bewonderen als Bing in de welbekende soap, Goede Tijden Slechte Tijden.

 
TIP

“Mijn vrienden neem ik mee naar mijn persoonlijke kern plekjes. Bijvoorbeeld naar mijn ouderlijk huis of de heuvel waar ik als kind stond en zogenaamd een volk toesprak. Maar als tour guide zou ik zeggen, hier heb je de sleutels van mijn jeep en good luck. Je moet  zeker een autootje hebben, gaan crossen en alles zelf ontdekken want dan ervaar je Curaçao echt hoe je het hoort te beleven.”
 
 
Zie de video op: http://vimeo.com/67866380 
 
 
Voor de interviews van de andere I Am Curaçaoënaars zie:
 
SEARCHZELFGEMAAKTE SIERADEN
Zelf sieraden in elkaar knutselen
Lees meer »

LEKKER!
Lunchen bij lunchroom Lekker!
Lees meer »

GEZOND ETEN
Gezond voedsel staat hier weer helemaal op de...
Lees meer »

GINGER
Ginger is uitstekend voor een avondje tafelen...
Lees meer »