//caribemag.com/page/fp_subscribe

Fill in your email

Thank you for subscribing!

_MG_6198-Edit-2_MG_6240_MG_6242_MG_6246_MG_6261

1 > 2 > 3 > 4 > 5 > 6

VIDEO:Paradijs Sessie Lees verder »
VIDEO: gebakken banaan Lees verder »
VIDEO: Pietermaai Smal Lees verder »
For a fashionable lifestyle Lees verder »
VIDEO: broodje kousenband Lees verder »
VIDEO: Beleef Bonaire! Lees verder »

Foto's: Brian Smeulders

 

 

 

I AM CURACAO - REBECCA PAZ

 

 

 

GLITZ, BECK & GLAMOUR

 

Rebecca Paz (27) heeft iets van een Hollywood voorkomen als ze het terras van de Papagayo Beach club oploopt. Gekleed in een frisse lange zomerjurk met haar wapperende lange zwarte haren in de wind zorgt ze op haar beurt voor een tijdloze glamour. Het kan je bijna niet ontgaan dat deze jonge vrouw stralend in het leven staat. Ze komt hier graag om te genieten van het tropische uitzicht, van de palmbomen en de oneindige zee terwijl ze met een favoriete cocktail in haar hand wegdroomt over nieuwe ideeën voor haar eigen label ‘BECK dutch caribbean’. Een sieradenlijn die nu bijna drie jaar bestaat. Met klassieke ontwerpen waar een gevoel van simpele elegantie vanaf straalt. Een beetje zoals zij zelf is zeg maar. Van rustig aan de bar genieten is alleen geen sprake vanmiddag. Er wordt meteen van alle kanten aan haar getrokken. Twee keurig geklede dames met verzorgd geföhnde kapsels willen maar al te graag weten sinds wanneer Rebecca weer op het eiland is. En hoe het staat het met ‘de business’ in Amerika? En nog veel belangrijker wanneer Rebecca weer nieuwe ontwerpen heeft liggen. Er is binnenkort een groot evenement waar beide dames graag met een stel exclusieve sieraden willen verschijnen van haar hand. Rebecca glimlacht bescheiden en beantwoordt netjes alle vragen. “Het zijn klanten fluistert ze. Ik probeer altijd zo goed mogelijk voor de dag te komen. Het werk gaat 24uur per dag door.” Tevreden staat ze haar mannetje.

 

 

CAROLINA HERRERA

 
Rebecca spreekt vloeiend Engels met een Amerikaans accent, misschien ook wel logisch na een verfrissende stage in het mekka van de modewereld, New York City. Ze is enorm trots op haar stageplek in de bruisende wereldstad bij mode ontwerpster Carolina Herrera. Zodra ze iedere ochtend op de brede Fifth Avenue langs de etalages van de grote modehuizen naar haar werkplek wandelde, waande ze zich in het fashion paradijs. En als ze zich bedenkt dat Audrey Hepburn (de bekende actrice en het ultieme elegante stijlicoon uit de vorige eeuw) hier schuin om de hoek in een cafeetje zat voor de verfilming van ‘Breakfast in Tifffany’s’ kan haar enthousiasme niet meer op. “Het was een echte meisjesdroom die werkelijkheid werd.” Herrera die overigens ook uit Caracas, Venezuela komt is een inspirator. Het is een Venezolaanse dame die in de jaren ‘80 de grote stap naar het onbekende Amerika heeft gewaagd met enorm succes. Dezelfde droom van Rebecca. “Vanaf het eerste moment dat ik het imposante modehuis van Carolina Herrera binnenkwam heb ik alles goed in me opgenomen en vooral veel geleerd. Herrera maakt zulke smaakvolle, ongelofelijk prachtige dameskleding. Verfijnd, subtiel en toch vrouwelijk. Herrera’s motto is ‘een vrouw hoor je niet te kleden volgens de laatste trends maar je hoort haar te kleden naar wat er op haar lichaam past’. Dat heb ik onthouden. En het klopt inderdaad. Haar ideaal heeft mij erg beïnvloed.” Caroline Herrera blijkt een sympathieke leermeester voor haar leerling. “Elke ochtend voelde je haar aanwezigheid en ze had altijd ruimte voor een persoonlijk gesprek met haar werknemers. Het voelde alsof je met de koningin sprak, zo overweldigend vond ik het. Het heeft me alleen maar nog zekerder gemaakt van de stap die ik uiteindelijk wilde zetten.”

 

 

BECK DESIGN


Het was even zoeken voordat Rebecca definitief wist welke richting ze op wilde. Het feit dat ze een label in de mode wilde opzetten met haar kennis en business achtergrond stond vast. Tijdens een familie uitje in Italië viel alles samen toen Rebecca op een lokaal marktje de meest bijzondere en prachtige stenen tegen het lijf liep. Perfect voor een sieradenlijn. Rebecca creëerde een “tijdloze chique sieraden lijn met een nonchalant gevoel”. Ze werkt met natuur stenen en simpele, frisse kleuren, veel wit en afgewerkt met zilveren of goud. Verwacht geen opvallende, bonte designs. Maar eerder “verfijnde en elegante, moderne glamour ontwerpen,” zoals ze het zelf omschrijft. “Het zijn sieraden die het unieke in ieders stijl versterken. Of je nou je haar in een slordige knot hebt gedraaid en in je tuniekje langs het strand hangt of een glimmer jurkje aan hebt, een ontwerp van mij maakt een outfit af.”

Maar aan een eigen label runnen zit ook een andere kant. Rebecca merkt dat het niet altijd even gemakkelijk is om alle gezichten van het bedrijf te moeten zijn. Ze is de hoofd ontwerper, staat zelf model voor haar lijn maar moet ook nog eens alle belangrijke onderhandelingen doen. Dan heb je een sterke zakelijke stem nodig. “Op Curaçao blijkt het soms onhandig dat ik meerdere petten op heb. Het is hier klein en je wilt vooral als vriendelijk en open te boek staan. Je reputatie kan heel snel schade oplopen.” Dat blijft schipperen voor de jonge zakenvrouw. Maar Rebecca heeft grote plannen. Tegenwoordig woont ze zowel gedeeltelijk in Curaçao als in New York. Voor haar sieradenlijn is dat een belangrijke voorwaarde, wil ze in Amerika doorbreken.

“Er is enorm veel concurrentie. De mode wereld is een harde wereld. Helemaal in een miljoenen stad als New York. Iedereen heeft een mening en niet iedereen is even aardig. Ik moest daar aan wennen. Ik kom van een eiland waar de mensen vooral vriendelijk zijn en de tijd voor je nemen. Als mensen in de VS kritiek hadden op een ontwerp, nam ik dat heel persoonlijk op. Dat was best moeilijk en het deed me pijn, soms huilde ik er ter plekke om. Mijn sieraden maak ik op de hand, er gaat veel tijd in zitten. Ze zijn als het ware een deel van mij. Maar ik heb inmiddels geleerd om een olifantenhuid te ontwikkelen. In New York leer je je trots wel slikken. Ik heb daar in de vries kou wel vier uur in de rij gestaan om kopers te interesseren in mijn merk. Dat hoort er ook bij. Nu kan ik veel beter met een ander oor naar de kritiek luisteren. Hoe grof het soms ook overkomt, ik probeer iets van de opmerkingen te leren.”


 

CURAÇAO


Venezuela is het land waar Rebecca geboren is maar ze benadrukt dat ze toch vooral een kind van het eiland is gebleven. “Ik woon sinds mijn vijfde jaar op Curaçao, hier ben ik opgegroeid. Curaçao zit in mij.” Rebecca heeft veel van de wereld kunnen zien. Haar ouders reizen graag naar Europa en Amerika, het geboorteland van haar moeder. Ze studeerde er ook een poos. “Het stoorde me vroeger op school enorm, wanneer ik vertelde dat ik van Curaçao kwam en ik alleen maar reacties kreeg in de trend van een klein luidruchtig feesteiland waar ze vooral met carnaval bezig zijn. Dat beeld klopt totaal niet, het is onvolledig. Natuurlijk we houden van feesten,” vervolgt ze, “we vieren het leven volop. Maar er gebeurt nog veel meer. Qua kunst, cultuur, architectuur en design.”

 

Haar grote drang om Curaçao goed te positioneren komt misschien wel uit die kritieken uit haar jeugd. “Ook al werk ik met de bekendste sterren in het hysterische en spannende New York, niets verslaat de enorme energie en het gevoel dat ik krijg zodra ik weer thuis kom. Soms neem je dingen voor lief, maar toen ik na mijn studie en stage terugkeerde naar het eiland waardeerde ik alles zo veel meer. Ik had het intens gemist. Ik geniet ontzettend van de prachtige natuur. Het constante krachtige zonlicht, de prachtige stranden, de kleurrijke vissen in de onderwaterwereld en natuurlijk de mensen. Het is zo uniek wat wij hier hebben. Als ik in alle rust en geconcentreerd wil ontwerpen vaar ik graag naar een verlaten strandje toe met mijn stenen en kralen in een mandje. Soms springen er dan zomaar opeens dolfijnen voorbij. Dat is zo onwerkelijk en prachtig tegelijk. Niets kan dan nog tegen zo’n moment op.

Bij elke kans of aanbieding die ik krijg probeer ik daarom het eiland op zijn best naar voren te brengen. Ik ben met mijn onderneming heel klein begonnen maar de mensen zijn hier ontzettend aanmoedigend. Ik heb altijd alle steun en geloof gehad van de personen die wisten waar ik mee bezig was. In het begin kochten de mensen iets bij me uit loyaliteit en het idee dat ik goed bezig was als talent voor het eiland. Intussen zijn het mijn vaste klanten geworden die terug komen omdat ze mijn sieraden waarderen. En nu dat ik internationaal iets meer succes lijk te krijgen willen de mensen van hier mij en mijn merk graag claimen als iets zijnde van Curaçao. Ik vind het belangrijk om goed voor de dag te komen en Curaçao positief op de kaart te zetten. Ik wil de mensen hier niet teleurstellen. Ook al werk ik soms 24uur per dag het verveelt me nog steeds niet. Het beste is denk ik om van je hobby je werk te maken, dat scheelt een hoop gedoe.”

 

 

TIP


 “Je moet echt naar de kleine verscholen strandjes bij Banda Abou, je kunt er alleen per boot komen en er is helemaal niets behalve prachtige natuur. Dus vergeet niet je eigen hapjes en drankjes mee te nemen.”

 

Zie de video op: http://vimeo.com/67866601

 

Voor de interviews van de andere I Am Curaçaoënaars zie:

 

Acteur, Everon Jackson Hooi: http://www.caribemag.com/highlights/Algemeen/EveronJacksonHooi
Muzikant, Junior Tecla: http://www.caribemag.com/highlights/Algemeen/JuniorTecla
Entrepreneurs, Pietermaai Smal crew: http://www.caribemag.com/highlights/Algemeen/PietermaaiSmalCrew
Mode ontwerpster, Marytsa: http://www.caribemag.com/highlights/Algemeen/Marytsa
Kunstenares, Mirjam Griffioen: http://www.caribemag.com/highlights/Algemeen/MirjamGriffioen
Muzikant, Pernell Saturnino: http://www.caribemag.com/highlights/Algemeen/Pernell


Share |
SEARCHST TROPEZ OCEAN CLUB
Relax aan de pool en nip aan een glaasje bubbels
Lees meer »

VERANTWOORD TRIPJE
Maak kennis met het andere Suriname in het...
Lees meer »

YOGA
Yvonne Martin is ‘de yoga goeroe’ van Curaçao
Lees meer »

CAPPUCCINO
Bij Zus & Zo kun je terecht voor een vol romig...
Lees meer »